5 lépés az értelmes influenszer marketing felé

Influenszer marketing

Jól ismered már ezeket a hashtageket: #hirdetés #reklám #szponzorálttartalom, igaz? Sokszor a fejedet fogod az ilyen jellegű posztoknál, mégis időről időre elgondolkozol azon, hogy vajon célszerű, hasznos fogás lenne-e az influenszereket is bevonnod céged online marketingjébe?

Bizony-bizony praktikus lehet az az évek óta trendi marketinghúzás, hogy egy-egy véleményvezérrel felrázod a közösségi médiás kommunikációd sikerességét. Már 2017-ben is írtunk az influenszer marketingről, ebben a hasznos blogbejegyzésben.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a legnagyobb márkák (lásd Coca-Cola, Chio, Pizza King és még sorolhatnánk) titkos fegyvere igen sokszor az influenszer marketingben rejlik, de nagyon-nagyon fontos, hogy ezt sem szabad stratégia nélkül csinálni. Jöjjön hát néhány trükk, hogy hogyan is érdemes finomhangolni ezt a borzasztóan felkapott marketingfogást!

1. Helló, célközönség!

Az első és egyik legfontosabb lépés, hogy pontosan tudd, kiket szeretnél elérni az influenszer (és egyéb) marketingeddel. Legelső lépésként tehát meg kell határoznod, hogy kik azok az emberek, milyenek azok az emberek, akik a célközönségedet adják, és csak ennek tudatában kutathatod fel azt a véleményvezért, akinek a követőit érdekelheti céged portékája. 

Amennyiben cégeddel a fiatalok felé szeretnél nyitni, akkor nem nagyon van min tétováznod, az influenszer marketinget neked találták ki, ugyanis több kutatás szerint az ifjúság nemcsak hogy hallgat a véleményvezérekre, de közel a felük azzá is szeretne válni. 

Fontos, hogy megtaláld azt a véleményvezért, azokat az influenszereket, akinek, akiknek a profilja azonos vagy legalább részben nagyon hasonló, mint a vállalkozásodé. Ezt nem minden esetben tudod külső szemlélőként egyértelműen átlátni, de ha az influenszered összeszedett, tudatos ember, akkor ő viszont pontosan megmondja neked, hogy a követői milyen érdeklődési körrel, hozzáállással, ízléssel rendelkeznek. 

Az azonos érdeklődési kör után elengedhetetlen, hogy hiteles véleményvezérrel dolgozz együtt! Ha valaki például vegánként kommunikál a közönségével, majd állatokon tesztelt kozmetikai termékeket vagy éppen húsokkal dolgozó éttermet hirdet, számodra is hiteltelen lesz az illető. Érdemes nem csak végiggörgetned a kiszemelt véleményvezéred (például) Insta-oldalát, nézz szét alaposabban a kommentek között is! Sok kritika éri, vagy ellenkezőleg, életszagúnak tartják influenszered posztjait?

2. Az influenszer marketing ára

Ha most ez a bejegyzést olvasod, akkor pontosan tudod, hogy a marketingben semmi sincs ingyen. Vagy ha mégis, akkor az általában olyan is… Lehet szó akár influenszer, akár egyéb marketingről, még a legköltséghatékonyabb fogások sem mentesek a ráfordított időtől és energiától. A véleményvezérek legtöbbje fizetséget vár szolgáltatásaiért, promóciójáért. Ez az összeg természetesen mindenkinél más és más. 

Megállapodhatsz vele, velük egy fix összegben is a szerződés megkötésekor, de akár jutalékrendszerben is fizethetsz. Ilyen az, amikor például influenszered egy egyéni promóciós kódot oszt meg a követőivel, így pontosan lekövetheted, hogy hány vásárlót hozott ő a céged számára, és ez alapján a teljesítmény alapján kalkuláljátok ki a honoráriumát.

3. Ami nélkülözhetetlen: az idő

Tegyük fel, hogy a lehető legköltséghatékonyabban meg tudsz állapodni kiszemelt influenszereddel. Ebben az esetben is egy dologra mindenképpen figyelj oda, ez pedig nem más, mint az idő. Idő felkutatnod az influenszert, idő meggyőznőd őt, idő a kampány tervezete, kidolgozása, elindítása, folytatása, és a lezárása is idő. Idő a folyamatos egyeztetés és kommunikáció. Ezért a marketing tervezés során számolnod kell azzal, hogy ez nem egy kétnapos, gyorsan összedobott kampány lesz.

4. Elég hatékonyak a mikroinfluenszerek?

Influenszer. Néha már a szótól is rosszul vagy, nemde? Jogosan, hiszen mára már tucatjával váltak hiteltelenné, unalmassá, idegesítővé a hatalmas követőtáborral rendelkező véleményvezérek, akiknek alig akad már őszinte, nem hirdetésről szóló posztjuk, megosztásuk. Ráadásul velük időnként pofátlanul drága vállalkozás együttműködni, és sokszor még a vágyott célt sem éred el egyetlen influenszerrel. Érdemes tehát kisebb követőszámú, de annál élethűbb, lelkiismeretesebb, úgynevezett mikroinfluenszerekkel dolgoznod, akik közös kampányotokat követően nem fognak 1 hét múlva a konkurenciádról is ódákat zengeni. 

Ráadásul ők sokszor már csak a termékedért, szolgáltatásodért cserébe is megállapodnak veled, így sok esetben nem kell egyből kinyitnod a pénztárcádat. Ezért is érdemes tehát megnézned a lájkok és a kommentek számát, milyenségét. Több „kicsi” influenszer többre visz.  

5. Hosszú távra rendezkedjünk be?

Ha az influenszert valóban jól választottad ki, akkor abszolút érdemes hosszú távra tervezni. Bár az alkalmi együttműködések is lehetnek eredményesek, de sokkal élethűbbek az azonos értékrenden, célközönségen alapuló, hosszú távú együttműködések. Egy érett véleményvezér számára fontos, hogy követője ne csak pár héten át legyen kiváncsi munkásságára, hanem hosszú éveken keresztül érdeklődjön iránta, kövesse őt. Ha az influenszer partner huzamosabb időn át fejti ki kötődését márkánk, cégünk iránt, akkor nemcsak az együttműködés lehet sikeresebb, hanem véleményvezérünk és márkánk is sokkal hitelesebbé válik általa.

Nos, ódzkodsz még az influenszerektől?
Írd meg nekünk kommentben!

A legújabb tudásanyagunkban, a 13 marketing lehúzás – Így füleld le című e-bookban is olvashatsz az influenszerekről. És még olyan témákról is, mint hogy miért ne hagyd a marketingesednek, hogy trükközön a Google helyezéssel. De arról is tippeket kapsz, hogyan tájékozódj a konferenciák között, és válassz valóban hasznos rendezvényt.

 

Langmár Zsuzsanna

Langmár Zsuzsanna

Küldetésünk, hogy segítsünk a kiváló cégeknek abban, hogy kimagasló legyen a kommunikációjuk. Ma már nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. Azért alapítottam 2008-ban a Szövegírásblogot, ami 2016-tól Langmár Kommunikáció lett, hogy minél több magyar vállalkozásnak segítsünk a szakterületére koncentrálni – amíg nálunk jó kezekben van az üzleti kommunikációjuk.

Hasonló Bejegyzések

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top