Curtis és a drogrehab esete: mi a tanulság a blog írás szempontjából?

A múlt héten olvashattál nálunk Perez Hiltonról, a blog írás fenegyerekéről, aki egyáltalán nem profizmusáról és alapos forráshasználatáról, hanem a pletykák terjesztéséről ismert. 

Kétségtelenül jól is megy neki, hiszen mindig van egy olyan réteg, amely szereti, ha az éppen általa piedesztálra helyezett személyeket lejáratják, lerántják. De vigyázat! Finoman fogalmazva:

A blog írás esetében sem árt, ha igazat írsz 😉

Nemrég történt itthon Curtissel, az ismert rapperrel, hogy keményen belegázoltak a magánéletébe. Mellesleg megpróbálták az általa választott és dicsért drogrehabprogramot elhitelteleníteni. 
 
A sztorinak azonban nem lett jó vége. És ennek nagyon komoly tanulsága van! Az, hogy hosszú távon csak az etikus út a járható, ezért kutya kötelesség a forrásoknak alaposan utánamenni, és a tényszerűen igazat írni. Az internet által biztosított korlátlan nyilvánosság korában percek alatt lelepleződik minden „kis” csalás és csúsztatás.
 
Curtis esetében az újságíró szenvedélybetegnek adva ki magát, hogy megtévessze a forrást, „oknyomozó riportot” készített a helyszínen. Csakhogy, amint azt Sebestyén Balázs a Rádió 1 műsorában igen szépen kidomborította (a Balázsék című reggeli műsorban): „A valódi oknyomozás ott indult volna, ha bent maradsz egy hetet… Így, hogy bent voltál egy napot, és eljöttél, ez csak nagyon a felszín. Én, mint műsorkészítő, nem tudtam meg semmi újat azonkívül, amit Curtis is elmondott.”
 
De nem csupán a rádiósok hiányolhatták teljes joggal a valódi oknyomozó munkát, a tárgyilagosságot és az előítéletmentességet. Hanem bárki belegondolhat a kérdésbe: ki a megmondhatója, hogy egy módszer működik-e, és használ-e, ha nem éppen az érintett? 
 
Vajon az a fontos, hogy egy drogrehabnak a sajtó általi megítélése jó legyen – vagy sokkal inkább magának az érintettnek, Curtisnek hihetünk, illetve azoknak a százaknak és (világszerte) ezreknek, akik úgy érzik, hogy valami segít rajtuk, és értéket ad számukra?
 
Van egy elméleti álláspont, amit pragmatizmusnak neveznek. Eszerint egy elmélet igazsága  vagy helyessége annak gyakorlati működőképességében és eredményességében nyilvánul meg. Ha ebből a szempontból stimmel a terméked vagy a szolgáltatásod, akkor rá se ránts, hogy mit „oknyomoznak” ki róla, mert az, aki egyedül számít: a gondoskodásodra bízott Ügyfeled jót fog mondani a cégedről.

Ha kíváncsi vagy, mitől működik jól egy céges blog valójában, gyere el április 11-én ingyenes blog írás előadásunkra>> 

Langmár Zsuzsanna

Langmár Zsuzsanna

Küldetésünk, hogy segítsünk a kiváló cégeknek abban, hogy kimagasló legyen a kommunikációjuk. Ma már nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. Azért alapítottam 2008-ban a Szövegírásblogot, ami 2016-tól Langmár Kommunikáció lett, hogy minél több magyar vállalkozásnak segítsünk a szakterületére koncentrálni – amíg nálunk jó kezekben van az üzleti kommunikációjuk.

Hasonló Bejegyzések

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top