Bevételnövelő kommunikációs terv okosan: SMART módra

Bevételnövelő kommunikációs terv okosan: SMART módra

Bevételnövelő kommunikációs terv okosan: SMART módra

Tudtad? A kommunikációs terv készítése a legjobb módszer arra, hogy elkerüld az úgynevezett „lépcsőház-effektust”. Ez az a hatás, amikor csak az elszalasztott lehetőség után, már a lépcsőházban lefelé sétálva jut eszünkbe, hogy mit kellett volna tennünk vagy mondanunk. Késő bánat! De akkor lássunk csak neki a tudatos tervezésnek, amihez tudnunk kell, hogy...

Mik a kommunikációs terv írásának alapszabályai?

Az „okos” jelentésű SMART betűszó 5 szempontot ajánl, amire építened kell. Legyen a terved:

enlightenedS – specifikus. Minél pontosabban körül kell határolnod a célcsoportot, az üzenetedet és az összes többi részletet. A kevesebb néha több, mert aki „mindenkihez” beszél, azt sokszor senki sem hallgatja meg. Célozz inkább lézerrel, mint golyószóróval, és pontosabban eltalálod a kisebb célpontot is.

 

enlightenedM – mérhető. Ugye észrevetted, milyen könnyen romlani kezd az, amire nem figyelünk? Életed bármely területén egyből zuhanórepülésnek indulnak a dolgok, ha nem méred folyton a fejlődést. Tervedhez is ajánlott a mérés és a kísérletezés, például kétféle szövegváltozattal, képvariánsokkal stb., amik által más-más célpiacot érhetsz el.

 

enlightenedA – akcióvá alakítható. Ha jó a terv, akkor eleve diktálja a megvalósításhoz szükséges lépéseket. Alcélokra bontható le, amik sorrendbe állíthatók, és egyikből következik a másik, úgyhogy az első, legegyszerűbb alcél megvalósításával kell kezdened a cselekvést. Egy lépést se tégy, amíg nem látod magad előtt az egész útvonalat! Ez a módja annak, hogy ne tévedj el se az életedben, se a marketingben (akkor is, ha közben mindez módosulni is fog).

 

enlightenedR – realisztikus. Mert az optimizmus szuper, és az is jó alapszabály, hogy: „célozd meg a Holdat, hogy eltaláld a kerítést” – kicsit többre kell törekednünk annál, ami „normális”, ha kimagasló sikereket akarunk elérni. De ha egy szakértő azt ígéri neked, hogy holnapra megtöbbszörözi a bevételedet a konzultációs díjért cserébe, akkor inkább menekülj! Olyasmit érdemes megcélozni, amire még idén koccintani lehet a szilveszteri pezsgővel.

 

enlightenedT – temporális, azaz határidőkhöz kötött. Sőt, hozzáteszem: dolgozz nagyon szűk határidőkkel, hogy cselekvésre  „kényszerítsd” magad. Ha nem tudni, mikorra kell hogy meglegyen valami, akkor az bizony elhúzódhat egy darabig...

 

Mindez persze lehet, hogy jól hangzik, de vajon hogyan működik a gyakorlatban?
Nézd meg, hogyan néz ki a Facebookról bevételt hozó kommunikációs terv!

További bejegyzések

Újratervezés után így indítsd újra az üzleti kommunikációdat

Az elmúlt hetekben gyötrelmes időszakon ment keresztül minden vállalkozó, de szerencsére már érezhető, hogy újraindul az üzleti élet, újraindul az üzleti kommunikáció sok cégnél. Vannak, akik elvesztették mindenüket, mert rossz szektorban voltak, rossz helyen. A legnagyobb vesztesei ennek az őrületnek azok, akik az idegenforgalomban dolgoztak, vagy a turizmusban, esetleg kiállításokat szerveztek. Szívszorító látni, hogy jól prosperáló cégek szűntek meg. Ők most az újratervezésen dolgoznak. Azok, akiknek nem kellett lehúzniuk a rolót, most reménykedve várják, hogy mikor jönnek már végre elő a régi ügyfelek, és mikor tudják újra megközelíteni a tavalyi bevételi számokat.

Olvasom tovább...

Hogyan erősíti az értékesítést a szövegírás?

A szövegírás, a tartalmak rendszeres megjelentetése a weblapodon az eladást megalapozó legfontosabb tényező. Tudnod kell, hogy azok az érdeklődők, akiket bármilyen módszerrel (például hirdetéssel vagy Facebook-posztokkal) a weblapodra tudsz vonzani, csak akkor fognak eléggé megbízni benned ahhoz, hogy vásároljanak, ha valódi szakértőként tekintenek Rád, aki tudását akár díjmentesen is a rendelkezésükre bocsátja, vagyis előbb ad nekik valamit, mielőtt kapni szeretne.

Olvasom tovább...

Most is a folyamatos kommunikáció hozott túlélést - Online Percek

Sok vállalkozában a koronavírus válság kapcsolta fel a lámpát, és ha történetesen eddig nem kommunikált rendszeresen, akkor most elkezdte. Aki az elmúlt hetekben nem frissítette a kommunikációs csatornáit, nem figyelt arra, hogy a legutolsó infók legyenek fent a weboldalán, ahhoz el sem indultak. Mert nem elég jónak lenni...

Olvasom tovább...

Hogyan csinálják a Nagyok? Brand építés tippek az óriásmárkáktól

A brand építés folyamata hosszú, elkötelezett munka. Több, mint egy szerelem, hiszen az csupán fellángolás, múló pillanat. A brand építés inkább egy házasság: folyamatosan kell dolgozni azon, hogy minden nap a lehető legtökéletesebben alakuljon. Hogy hogyan kapaszkodott fel a Nike és a Starbucks versenytársaik fölé? Megmutatjuk!

Olvasom tovább...

Facebook képméretek 2020 – infografikával

A legfrissebb Facebook képméreteket szeretnéd megtalálni egy helyen, lehetőleg egy infografikán? 

Itt a 2020-as verzió, 2020. május 10-én érvényes méretekkel. 

Egyszerű és pontos: mivel a Facebook által preferált méretek szinte évről évre változnak, rengeteg infó kering a neten, és sok esetben már elavult adatokat posztolnak és osztanak meg. Ha csak a lényegre vagy kíváncsi, görgess a cikk végére, ahol egy infografikán megtalálod a legfontosabb méreteket. Előtte azonban nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Olvasom tovább...

A tudásod aranyat ér. Itt az idő, hogy készpénzre váltsd! Online Percek

Hogyan építsük fel az üzleti kommunikációnkat úgy, hogy az megmutassa, mihez is értünk, és miért mi vagyunk a legjobb választás a már meglévő és természetesen a leendő ügyfeleink számára? A következő időszakban az emberek egyre inkább fogékonyak lesznek a jó hírekre: ez a legalkalmasabb idő arra, hogy megmutasd a tudásod! 

Olvasom tovább...