Élethosszig tartó tanulás: az üzleti kommunikáció terén is

Élethosszig tartó tanulás: az üzleti kommunikáció terén is

Élethosszig tartó tanulás: az üzleti kommunikáció terén is

Ha az üzleti kommunikáció terén mozogsz, akkor Te is egyre többször hallod az élethosszig tartó tanulás (angolul: lifelong learning, LLL) kifejezést. Napjainkban valóban aktuálisabb, mint valaha, hiszen a tudás, a készségek, a kompetenciák egész életen át tartó fejlesztését jelenti.

Ez a gondolat nem új keletű, hiszen mintegy 2500 évvel ezelőtt már Konfuciusz is figyelmeztetett arra, hogy állandó önművelésre mindenkinek szüksége van. Az élethosszig tartó tanulás üzenete fedezhető fel a régi magyar népi szólásmondásunkban is, miszerint a jó pap holtig tanul.
 
A történelmi gyökerek dacára azonban vitathatatlan, hogy napjainkban éli virágkorát az élethosszig tartó tanulás gondolata – már csak azért is, mert a világ annyira gyorsan változik bennünk és körülöttünk, hogy a puszta lépéstartáshoz is álladóan fejlődnünk és tanulnunk kell. 
 

Miért terjed egyre inkább az élethosszig tartó tanulás az üzleti kommunikáció terén is?

 
A válasz a világ változásában keresendő. Tudásalapú gazdaság és társadalom alakult ki, és ezzel párhuzamosan Te is tapasztalhatod, hogy a munkaerőpiaci igények is megváltoztak. Elképesztő ütemben fejlődik a világ, így a tegnap tudásával nem tudsz (nem is tudhatsz!) a ma kihívásainak megfelelni. Hogy versenyképes maradj, annak alapfeltétele, hogy az élet minden szakaszában törekedj az ismeret- és tapasztalatszerzésre. A tudás és a szakképesítés meghatározó tényező az előrejutásban. 
 
Ezért tekints a tanulásra olyan jövedelmező befektetésként, ami a legjobban megéri számodra. Ez esetben magadba fektetsz be, és a változó világon belül egy olyan elhanyagolhatatlanul fontos eszközt fejlesztesz – a saját elmédet! –, ami mindig „kéznél van”, és a megélhetésedhez mindig kelleni fog.
 

Iskola vs. önfejlesztés: melyik lóra érdemes tenned?

 
Az élethosszig tartó tanulás nem korlátozódik az iskolarendszerű oktatásra, beletartozik minden tanulási tevékenység, amit önszántadból és tervszerűen folytatsz. A legkülönbözőbb helyeken és formákban végezheted ezt, de közös pontjuk, hogy a legtöbb kívül esik az intézményi oktatási rendszeren. 
 
Biztos Te is részt vettél már valamilyen tanfolyamon, szakmai konferencián, munkahelyi tréningen, ismeretterjesztő előadáson. Olvastál szakmai blogot, hobbiból vettél már táncleckéket, vagy beiratkoztál főzőkurzusra. Mindezek ugyanúgy beletartoznak az élethosszig tartó tanulás kategóriájába, ahogyan az, ha beülsz az iskolapadba. Sőt!
 
Az oktatási intézmények nem képesek elég gyorsan reagálni a változó piaci igényekre, ezért különösen fontos az önfejlesztés, az iskolán kívüli lehetőségek fellelése.
 
A Langmár Kommunikáció csapata is elengedhetetlennek tartja az állandó fejlődést, ezért rendszeresen képezzük magunkat. Ingyenes és fizetős képzéseinkkel, letölthető elektronikus könyveinkkel azoknak segítünk, akiknek szintén fontos a folyamatos tanulás. Ezek által biztosítjuk, hogy a tőlünk tanulni vágyók hiteles forrásból kapjanak használható információt.  
 

Az élethosszig tartó tanulás szerepe a karrieredben 

 
Téged is kihívás elé állít napjaink rohamosan fejlődő, szüntelenül változó világa? Hát persze!
 
Ma már nem támaszkodhatsz csak az iskolapadban szerzett ismereteidre, mert az villámgyorsan megkopik. Az évek során az iskolai tudás idejétmúlttá válik, elveszti aktualitását. Nem lehet egyetlen, évekkel vagy akár évtizedekkel ezelőtti bizonyítvánnyal lépést tartani a 21. század újdonságaival. Ha nem szeretnél lemaradni, akkor meg kell találnod a módját, hogy a tanulás véget nem érő folyamat legyen a Te életedben is: élethosszig tartó tanulás az üzleti kommunikáció terén is, amely vállalkozóként új ügyfeleket hozhat az életedbe, miközben segít megtartani a régieket.
 

Az üzleti kommunikáció és az élethosszig tartó tanulás személyes oldala

 
Az élethosszig tartó tanulás nemcsak a karriered szempontjából fontos, hanem a személyes fejlődésed miatt is. Ha vállalkozóként az üzleti kommunikáció területét nem hanyagolod el, hanem új módszerekkel fejleszted magad, az elkerülhetetlenül meg fog látszani a bevételeden is.
 
Nézzük konkrétan, mit adhat Neked a folyamatos tanulás:
  • Ha mindig lebeg valamilyen cél a szemed előtt, motivált maradsz egész életed során. 
  • A hozzáértésed magabiztosságot eredményez.
  • A tanulás hozzájárul a jó mentális állapotod fenntartásához.
  • Segít, hogy jobban tudj alkalmazkodni a váratlan változásokhoz.
  • Ha új készségeket szerzel, akkor azok új lehetőségekhez juttathatnak.
  • A folyamatos tanulás javítja az életminőségedet, és az üzleti kommunikáció terén új ügyfelek megszerzését teszi lehetővé
 
Mindezekből láthatod, hogy a tanulás nem csak egy opció, hanem szükséges hozzáállás: a kulcs, hogy sikeres és boldog életet élj. 
 
Te sem szeretnél lemaradni? Akkor rendeld meg az üzleti kommunikáció terén nélkülözhetetlen könyvünket, és képezd magad sikeressé!
További bejegyzések

Maraton vagy sprint legyen a kommunikációs módszered? Online Percek a Mex Rádióban

Szeretnél a Google keresőjében elöl lenni? Ki nem?wink Főleg ilyenkor, karácsony előtt, sokan és sokat költenek hirdetésekre, komoly pénzeket fordítanak arra, hogy előkelő helyet biztosítsanak maguknak azon a bizonyos találati listán. Ez a sprint módszer. Megveszed az első helyet. Van azonban egy másik kommunikációs módszer is, amivel fel lehet jönni, de ez inkább a maraton kategória.

Olvasom tovább...

Fűszer a szövegnek: tippek a blog írás napi gyakorlatából

A blog írás esetére is igaz: a szándék kell, de nem elég. Senki sem azért ül laptop elé, hogy megírja a világ legunalmasabb szövegét. Sokszor nem csupán a szándék, hanem az íráskészség is megvan. Hát akkor min múlik mégis, hogy sok értékesítési szöveg és szakmai blog annyira unalmas, hogy az olvasó belealszik? És főként: hogyan lehetne izgalmasabbá tenni?

Olvasom tovább...

Hogyan hirdess okosan karácsony előtt? Online Percek a Mex Rádióban

Karácsony előtt a legtöbb vállalkozó hirdet. Aki még nem tette meg, legkésőbb most megteszi. Az év végén azonban elég drága mulatság megszerezni egy vevőt, és az árak karácsonyig egyre csak nőnek. Aki most hirdet először, könnyen megégetheti magát: például egy Facebook-hirdetés nem elég körültekintő beállításával.

Olvasom tovább...