5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

A mobilon zajló kommunikáció sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben, amióta az első (akkor még fél tégla méretű) kütyükkel kezdtünk babrálni.

A kommunikáció hajdanán még jóval szerényebb volt a mostani változathoz képest, főként a telefonálás volt az egyetlen funkció, amire használhattad a mobilodat, később vált csak elérhetővé a hangposta és az sms funkciók. Emellett nem volt ekkora készülék és kiegészítő kínálat sem, mint manapság, amikor egymást érve adják ki az újabb és újabb eszközcsodákat.

A kommunikációs őskorban még csak telefonáltunk

Modern napjainkra azonban a telekommunikáció világa űrtechnológiai magasságokba ívelt. Még alig szoktuk meg a 4G kényelmét, és értük el a megfelelő lefedettségi szintet, máris látóterünkbe került a mobil kommunikáció rendszereinek következő lépcsőfoka, az 5G.

Ami az 5G-től jobb lenne számunkra a kommunikációban…

A legtöbb mobil- és internetszolgáltató folyamatosan azon dolgozik, hogy a világ bármely szegletében működjön az online kommunikáció, okos eszközeiddel könnyen és gyorsan elérhesd az ismerőseidet, hogy abban a pillanatban megoszthasd velük élményeidet és sikereidet, ahogy azok megtörténnek veled.

Az 5G bevezetésével a szakma egy „új éra” megteremtését vizionálja, amelyben a mobil kommunikáció hálózata fejlettebb frekvenciamagasságon üzemel, és a kiépítés tekintetében is jóval több adóhálózatot is ígér ez a technológia, mint a korábbiak. A hatékonyabb hálózat kialakításának nem titkolt célja a szerverhez viszonyított késleltetések csökkentése és az akkumulátorhasználat optimalizálása annak érdekében, hogy javuljon a felhasználói élmény az online kommunikáció során, azaz még gyorsabban és aksikímélőbben netezhess.

Az 5G a mobil kommunikáció esetében a mobilinternet és a felhőben tárolt adatok elérésének gyorsítására egyaránt törekszik. Néhány év múlva pedig várhatóan már minden kiokosított eszközöd csatlakozhat ehhez az eléggé kiterjedt és rendkívül sokrétű kommunikációs hálózathoz, ami az okosotthonok egyre szélesebb körben való elterjedését segíti majd elő.
 
Az új technológia ilyen fejlettségi ívvel néhány évtizeden belül elvben már elvezet bennünket odáig, hogy a dedikált hardvereszközökön helyileg végzett adattárolást teljesen átveszi a felhőalapú számítástechnika, amelynek köszönhetően minden adatodhoz ott és akkor férhetsz hozzá, ahol és amikor azokra éppen szükséged van, ami hosszú távon feloldhatná az eszközökhöz való kötöttséget is.

…és amitől annyira talán mégsem lenne jó…

Bár még csak kísérleti fázisban tartanak az 5G hálózatával kapcsolatos kutatások, máris tudósok egy csoportja dolgozik azon, hogy megakadályozza az új generációs mobilhálózat bevezetését. A korábbi technológiák mellett ugyanis az új hálózat a magasabb sugárzási frekvencia okán komolyabb rádióssugárzási terhelésnek teszi ki az embert és a környezetét, amitől óva intik a következő generációkat.

Persze azt is érdemes felidéznünk, hogy az elmúlt évszázadokban megjelenő minden innovációnak mindig voltak ellenzői, akik többnyire a fejlődés káros hatásait helyezték előtérbe. Valószínűleg akkor lehetnénk a legnyugodtabbak a fejlesztési újdonságok felől, ha kellő kockázatelemzés és -csökkentés mellett kerülne sor rájuk, ami valamilyen szinten vélhetően teljesül is, de nem nehéz belátni, hogy az egyébként is csillagászati összegekre rúgó kutatási költségeket jócskán megdobja a hosszú távú hatásokat elemző és korrigáló kutatások kivitelezése.

Természetesen az még a jövő zenéje lesz, hogy mi valósul meg ténylegesen, és mi marad riogatás szintjén, mindenesetre azt mégis érdemes szem előtt tartanunk, hogy az elmúlt kevesebb mint fél évszázad alatt lényegében olyan rohamtempóban haladunk a kommunikáció fejlődésében, hogy azzal a technológiai léptékben lassúnak értékelhető emberi elménkkel fokozatosan képtelenné válunk lépést tartani.

Már a jelenlegi kommunikációs trendekkel se mindig könnyű lépést tartanod? Böngészd a Kisokosunkat, ami segít benne, hogy eligazodj a kommunikáció alapvető fogalmai között!

További bejegyzések

Újratervezés után így indítsd újra az üzleti kommunikációdat

Az elmúlt hetekben gyötrelmes időszakon ment keresztül minden vállalkozó, de szerencsére már érezhető, hogy újraindul az üzleti élet, újraindul az üzleti kommunikáció sok cégnél. Vannak, akik elvesztették mindenüket, mert rossz szektorban voltak, rossz helyen. A legnagyobb vesztesei ennek az őrületnek azok, akik az idegenforgalomban dolgoztak, vagy a turizmusban, esetleg kiállításokat szerveztek. Szívszorító látni, hogy jól prosperáló cégek szűntek meg. Ők most az újratervezésen dolgoznak. Azok, akiknek nem kellett lehúzniuk a rolót, most reménykedve várják, hogy mikor jönnek már végre elő a régi ügyfelek, és mikor tudják újra megközelíteni a tavalyi bevételi számokat.

Olvasom tovább...

Hogyan erősíti az értékesítést a szövegírás?

A szövegírás, a tartalmak rendszeres megjelentetése a weblapodon az eladást megalapozó legfontosabb tényező. Tudnod kell, hogy azok az érdeklődők, akiket bármilyen módszerrel (például hirdetéssel vagy Facebook-posztokkal) a weblapodra tudsz vonzani, csak akkor fognak eléggé megbízni benned ahhoz, hogy vásároljanak, ha valódi szakértőként tekintenek Rád, aki tudását akár díjmentesen is a rendelkezésükre bocsátja, vagyis előbb ad nekik valamit, mielőtt kapni szeretne.

Olvasom tovább...

Most is a folyamatos kommunikáció hozott túlélést - Online Percek

Sok vállalkozában a koronavírus válság kapcsolta fel a lámpát, és ha történetesen eddig nem kommunikált rendszeresen, akkor most elkezdte. Aki az elmúlt hetekben nem frissítette a kommunikációs csatornáit, nem figyelt arra, hogy a legutolsó infók legyenek fent a weboldalán, ahhoz el sem indultak. Mert nem elég jónak lenni...

Olvasom tovább...

Hogyan csinálják a Nagyok? Brand építés tippek az óriásmárkáktól

A brand építés folyamata hosszú, elkötelezett munka. Több, mint egy szerelem, hiszen az csupán fellángolás, múló pillanat. A brand építés inkább egy házasság: folyamatosan kell dolgozni azon, hogy minden nap a lehető legtökéletesebben alakuljon. Hogy hogyan kapaszkodott fel a Nike és a Starbucks versenytársaik fölé? Megmutatjuk!

Olvasom tovább...

Facebook képméretek 2020 – infografikával

A legfrissebb Facebook képméreteket szeretnéd megtalálni egy helyen, lehetőleg egy infografikán? 

Itt a 2020-as verzió, 2020. május 10-én érvényes méretekkel. 

Egyszerű és pontos: mivel a Facebook által preferált méretek szinte évről évre változnak, rengeteg infó kering a neten, és sok esetben már elavult adatokat posztolnak és osztanak meg. Ha csak a lényegre vagy kíváncsi, görgess a cikk végére, ahol egy infografikán megtalálod a legfontosabb méreteket. Előtte azonban nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Olvasom tovább...

A tudásod aranyat ér. Itt az idő, hogy készpénzre váltsd! Online Percek

Hogyan építsük fel az üzleti kommunikációnkat úgy, hogy az megmutassa, mihez is értünk, és miért mi vagyunk a legjobb választás a már meglévő és természetesen a leendő ügyfeleink számára? A következő időszakban az emberek egyre inkább fogékonyak lesznek a jó hírekre: ez a legalkalmasabb idő arra, hogy megmutasd a tudásod! 

Olvasom tovább...