5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

A mobilon zajló kommunikáció sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben, amióta az első (akkor még fél tégla méretű) kütyükkel kezdtünk babrálni.

A kommunikáció hajdanán még jóval szerényebb volt a mostani változathoz képest, főként a telefonálás volt az egyetlen funkció, amire használhattad a mobilodat, később vált csak elérhetővé a hangposta és az sms funkciók. Emellett nem volt ekkora készülék és kiegészítő kínálat sem, mint manapság, amikor egymást érve adják ki az újabb és újabb eszközcsodákat.

A kommunikációs őskorban még csak telefonáltunk

Modern napjainkra azonban a telekommunikáció világa űrtechnológiai magasságokba ívelt. Még alig szoktuk meg a 4G kényelmét, és értük el a megfelelő lefedettségi szintet, máris látóterünkbe került a mobil kommunikáció rendszereinek következő lépcsőfoka, az 5G.

Ami az 5G-től jobb lenne számunkra a kommunikációban…

A legtöbb mobil- és internetszolgáltató folyamatosan azon dolgozik, hogy a világ bármely szegletében működjön az online kommunikáció, okos eszközeiddel könnyen és gyorsan elérhesd az ismerőseidet, hogy abban a pillanatban megoszthasd velük élményeidet és sikereidet, ahogy azok megtörténnek veled.

Az 5G bevezetésével a szakma egy „új éra” megteremtését vizionálja, amelyben a mobil kommunikáció hálózata fejlettebb frekvenciamagasságon üzemel, és a kiépítés tekintetében is jóval több adóhálózatot is ígér ez a technológia, mint a korábbiak. A hatékonyabb hálózat kialakításának nem titkolt célja a szerverhez viszonyított késleltetések csökkentése és az akkumulátorhasználat optimalizálása annak érdekében, hogy javuljon a felhasználói élmény az online kommunikáció során, azaz még gyorsabban és aksikímélőbben netezhess.

Az 5G a mobil kommunikáció esetében a mobilinternet és a felhőben tárolt adatok elérésének gyorsítására egyaránt törekszik. Néhány év múlva pedig várhatóan már minden kiokosított eszközöd csatlakozhat ehhez az eléggé kiterjedt és rendkívül sokrétű kommunikációs hálózathoz, ami az okosotthonok egyre szélesebb körben való elterjedését segíti majd elő.
 
Az új technológia ilyen fejlettségi ívvel néhány évtizeden belül elvben már elvezet bennünket odáig, hogy a dedikált hardvereszközökön helyileg végzett adattárolást teljesen átveszi a felhőalapú számítástechnika, amelynek köszönhetően minden adatodhoz ott és akkor férhetsz hozzá, ahol és amikor azokra éppen szükséged van, ami hosszú távon feloldhatná az eszközökhöz való kötöttséget is.

…és amitől annyira talán mégsem lenne jó…

Bár még csak kísérleti fázisban tartanak az 5G hálózatával kapcsolatos kutatások, máris tudósok egy csoportja dolgozik azon, hogy megakadályozza az új generációs mobilhálózat bevezetését. A korábbi technológiák mellett ugyanis az új hálózat a magasabb sugárzási frekvencia okán komolyabb rádióssugárzási terhelésnek teszi ki az embert és a környezetét, amitől óva intik a következő generációkat.

Persze azt is érdemes felidéznünk, hogy az elmúlt évszázadokban megjelenő minden innovációnak mindig voltak ellenzői, akik többnyire a fejlődés káros hatásait helyezték előtérbe. Valószínűleg akkor lehetnénk a legnyugodtabbak a fejlesztési újdonságok felől, ha kellő kockázatelemzés és -csökkentés mellett kerülne sor rájuk, ami valamilyen szinten vélhetően teljesül is, de nem nehéz belátni, hogy az egyébként is csillagászati összegekre rúgó kutatási költségeket jócskán megdobja a hosszú távú hatásokat elemző és korrigáló kutatások kivitelezése.

Természetesen az még a jövő zenéje lesz, hogy mi valósul meg ténylegesen, és mi marad riogatás szintjén, mindenesetre azt mégis érdemes szem előtt tartanunk, hogy az elmúlt kevesebb mint fél évszázad alatt lényegében olyan rohamtempóban haladunk a kommunikáció fejlődésében, hogy azzal a technológiai léptékben lassúnak értékelhető emberi elménkkel fokozatosan képtelenné válunk lépést tartani.

Már a jelenlegi kommunikációs trendekkel se mindig könnyű lépést tartanod? Böngészd a Kisokosunkat, ami segít benne, hogy eligazodj a kommunikáció alapvető fogalmai között!

További bejegyzések

Legyél Te is emoji kutató!

Ha szívesen böngészed a telefonodon az emoji galériát, a matricákat vagy a hangulatjeleket, és az üzeneteidben vagy a bejegyzéseidben tucatnyit használsz belőlük, az akár egy igazán kreatív és változatos munkát is hozhat számodra. A nem túl távoli jövőben egyre inkább szükség lesz olyanokra, akik értik és tudják is használni a hangulatjeleket, így akár azok kutatója is válhat belőled. Hogyan? Mit kell ehhez tudni?

Beszéld az emoji nyelvet!

Olvasom tovább...

Színekkel teli marketing eszközök

A szívedben a színek kívülről is látszanak.”

A héten botlottam ebbe a mondatba, amely tökéletesen megfogta a lényegét annak, hogy miért fontos láttatnod az egyéniségedet. Nem csak a magánéletben, de az üzleti tevékenység során is kiváló marketing eszközök lehetnek a színek. Az alábbi összeállításban megmutatom Neked, hogy milyen hatást válthatsz ki a marketing eszközök és a színek együttes használatával.

Olvasom tovább...

Jöhet végre a kulturált kommentek ideje a Facebook kommunikációban

Téged is bosszantanak azok a kommenthuszárok, akik értékes véleménynyilvánítás vagy kommunikáció helyett mások posztjait és hozzászólásait trollkodva és veszekedéseket generálva élik mindennapjaikat a közösségi oldalakon?

Úgy tűnik, hogy a Facebook is megelégelte az offenzív trollkodást az oldalán. Lépéseket tettek ugyanis a konzekvens kommentek előtérbe helyezésére, a nem titkolt cél ezzel egy élhető online kommunikációs kultúra kialakítása.

Olvasom tovább...

Mitől lesz hiteles a blog írás a közönséged számára?

Amikor meglátod ezt a két szót: blog írás, sok dolog ugrik be róla.

Valaki ír valamit. Az interneten. Többször egymás után. Lehet üzleti kommunikációs eszköz vagy hobbikellék. Vagy útinapló szemet gyönyörködtető, földi paradicsomokról. Kimért és hivatalos, esetleg könnyed és játékos. Kedélyeket borzoló, talán álomba ringató.

Olvasom tovább...

Hogyan válnak vállalkozásod hasznára a negatív Facebook vélemények?

A Facebook vélemények varázslatos bája abban rejlik, hogy ezekben bárki kedvére kifordulhat önmagából (vagy épphogy valódi önmagát adhatja), látszólag következmények nélkül. Ha jobban belegondolsz, itt egyfajta fejlődési tendencia fedezhető fel, mert 10 éve az emberek még a chat oldalakon, egy nicknév oltalmában tették meg ugyanezt.

Olvasom tovább...