5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

A mobilon zajló kommunikáció sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben, amióta az első (akkor még fél tégla méretű) kütyükkel kezdtünk babrálni.

A kommunikáció hajdanán még jóval szerényebb volt a mostani változathoz képest, főként a telefonálás volt az egyetlen funkció, amire használhattad a mobilodat, később vált csak elérhetővé a hangposta és az sms funkciók. Emellett nem volt ekkora készülék és kiegészítő kínálat sem, mint manapság, amikor egymást érve adják ki az újabb és újabb eszközcsodákat.

A kommunikációs őskorban még csak telefonáltunk

Modern napjainkra azonban a telekommunikáció világa űrtechnológiai magasságokba ívelt. Még alig szoktuk meg a 4G kényelmét, és értük el a megfelelő lefedettségi szintet, máris látóterünkbe került a mobil kommunikáció rendszereinek következő lépcsőfoka, az 5G.

Ami az 5G-től jobb lenne számunkra a kommunikációban…

A legtöbb mobil- és internetszolgáltató folyamatosan azon dolgozik, hogy a világ bármely szegletében működjön az online kommunikáció, okos eszközeiddel könnyen és gyorsan elérhesd az ismerőseidet, hogy abban a pillanatban megoszthasd velük élményeidet és sikereidet, ahogy azok megtörténnek veled.

Az 5G bevezetésével a szakma egy „új éra” megteremtését vizionálja, amelyben a mobil kommunikáció hálózata fejlettebb frekvenciamagasságon üzemel, és a kiépítés tekintetében is jóval több adóhálózatot is ígér ez a technológia, mint a korábbiak. A hatékonyabb hálózat kialakításának nem titkolt célja a szerverhez viszonyított késleltetések csökkentése és az akkumulátorhasználat optimalizálása annak érdekében, hogy javuljon a felhasználói élmény az online kommunikáció során, azaz még gyorsabban és aksikímélőbben netezhess.

Az 5G a mobil kommunikáció esetében a mobilinternet és a felhőben tárolt adatok elérésének gyorsítására egyaránt törekszik. Néhány év múlva pedig várhatóan már minden kiokosított eszközöd csatlakozhat ehhez az eléggé kiterjedt és rendkívül sokrétű kommunikációs hálózathoz, ami az okosotthonok egyre szélesebb körben való elterjedését segíti majd elő.
 
Az új technológia ilyen fejlettségi ívvel néhány évtizeden belül elvben már elvezet bennünket odáig, hogy a dedikált hardvereszközökön helyileg végzett adattárolást teljesen átveszi a felhőalapú számítástechnika, amelynek köszönhetően minden adatodhoz ott és akkor férhetsz hozzá, ahol és amikor azokra éppen szükséged van, ami hosszú távon feloldhatná az eszközökhöz való kötöttséget is.

…és amitől annyira talán mégsem lenne jó…

Bár még csak kísérleti fázisban tartanak az 5G hálózatával kapcsolatos kutatások, máris tudósok egy csoportja dolgozik azon, hogy megakadályozza az új generációs mobilhálózat bevezetését. A korábbi technológiák mellett ugyanis az új hálózat a magasabb sugárzási frekvencia okán komolyabb rádióssugárzási terhelésnek teszi ki az embert és a környezetét, amitől óva intik a következő generációkat.

Persze azt is érdemes felidéznünk, hogy az elmúlt évszázadokban megjelenő minden innovációnak mindig voltak ellenzői, akik többnyire a fejlődés káros hatásait helyezték előtérbe. Valószínűleg akkor lehetnénk a legnyugodtabbak a fejlesztési újdonságok felől, ha kellő kockázatelemzés és -csökkentés mellett kerülne sor rájuk, ami valamilyen szinten vélhetően teljesül is, de nem nehéz belátni, hogy az egyébként is csillagászati összegekre rúgó kutatási költségeket jócskán megdobja a hosszú távú hatásokat elemző és korrigáló kutatások kivitelezése.

Természetesen az még a jövő zenéje lesz, hogy mi valósul meg ténylegesen, és mi marad riogatás szintjén, mindenesetre azt mégis érdemes szem előtt tartanunk, hogy az elmúlt kevesebb mint fél évszázad alatt lényegében olyan rohamtempóban haladunk a kommunikáció fejlődésében, hogy azzal a technológiai léptékben lassúnak értékelhető emberi elménkkel fokozatosan képtelenné válunk lépést tartani.

Már a jelenlegi kommunikációs trendekkel se mindig könnyű lépést tartanod? Böngészd a Kisokosunkat, ami segít benne, hogy eligazodj a kommunikáció alapvető fogalmai között!

További bejegyzések

Egyik hozza a másikat: ügyfélkörépítés üzleti kommunikáció által

Nehéz megszerezni, de elveszteni egy pillanat műve! Profi üzleti kommunikáció nélkül könnyen máshoz pártol át az ügyfeled. Mit kell tenned, hogy még a legrosszabb rémálmodban se forduljon elő ilyesmi veled? És hogyan érhetnéd el, hogy a régi ügyfeleid újabbaknak ajánljanak, úgy, hogy hirdetésekre szinte ne is kelljen költened?

Olvasom tovább...

A szövegírás csúcsa: tippek a pénzt hozó érkezőoldalhoz

Egy online hirdetési kampány legfontosabb részeként és profi szövegírás erőpróbájaként az érkezőoldal (a landing page vagy landing oldal) az a weboldal, amelyre egy linken keresztül érkezik az internetező. A link egy rövid hirdetés részeként jelent meg, és sikeresen elhozta az érdeklődőt arra az oldalra, ahol kiderül: lesz-e folytatás, konverzió (értsd: az érdeklődő ügyféllé történő átalakítása), azaz vásárlás és haszon. Ahhoz, hogy elérd a további kattintásokat, felhívjuk a figyelmed pár fontos szempontra az érkezőoldal megtervezésénél.

Olvasom tovább...