8 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt nekiállsz a hírlevelél írásnak

8 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt nekiállsz a hírlevelél írásnak

8 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt nekiállsz a hírlevelél írásnak

Sokszor beszéltünk már az ütős hírlevél gyakorlati felépítéséről, például itt. Lehet, hogy már biztosan sorolod is magadban: fontos, hogy figyelemfelkeltő, frappáns, logikus, könnyen értelmezhető és cselekvésre késztető legyen. :) Azonban tudnod kell, hogy a hírlevél megírása csak a jéghegy csúcsa!

Min gondolkodj el, mielőtt leülsz a hírlevél írásának

Tudod, az embereknek egyre kevesebb idejük van, és egyre nehezebben áldoznak belőle akár perceket is. Érd el, hogy a te hírleveled legyen a kivétel!

Fontos, hogy mielőtt nekiállsz megírni – vagy megíratni – a hírleveled, az alábbiakat gondold végig. Még jobb, ha leírod ezeket magadnak sorvezetőként.

1. Kihez beszélek?

Biztosan sokszor hallottad már, hogy mennyire fontos a megfelelő célcsoport kiválasztása, a szegmentálás. Mielőtt legyintenél, gondolj bele, hogy hányféleképpen tudsz szegmentálni, a variációk sora ugyanis meglepően hosszú. Nőknek kommunikálod a terméked? Fiataloknak, időseknek, középkorúaknak? Anyáknak, szingliknek, kapcsolatban élőknek, elváltaknak? Vidéken élnek vagy a fővárosban, esetleg külföldön? Friss diplomások, dolgoznak? Még tanulnak, vagy épp gyeden vannak? Bringával közlekednek, buszoznak, vagy ki nem szállnának az autójukból? Bizony, mindenki számára lehet személyre szabott üzeneted.

2. Biztos, hogy ismerem a célcsoportomat?

Az első lépésből logikusan következik, hogy ha nem tudsz egyértelmű válaszokat adni a fenti kérdésekre, tegyél ellene! Küldj ki vevőkutatást, kérdezd meg célcsoportod tagjait a szokásaikról, a vágyaikról, az elvárásaikról! A válaszokért pedig légy hálás! Minden válaszadónak adj ajándékot, sőt, sorsolj ki köztük egy vagy több nagyobb értékű nyereményt is! 

3. Miről beszélek?

A téma nyilvánvalóan adja magát, hiszen nem véletlenül szeretnél hírlevelet küldeni a vevőidnek. Akár blogajánlót írsz nekik, akár az év legjobban felépített, legjobb ajánlatokkal bombázó kampányának szeretnél megágyazni, gondold végig, pontosan mi a fő üzeneted. A fő üzenet a hírlevél lényege, amit talán már a tárgymezőben elcsöppentesz, a bevezetőben utalsz rá, a szöveg közepén pedig hangsúlyozod (mint én is itt wink). Bármi is a körítés, a fő üzenetnek egyetlen mondatban megfogalmazhatónak kell lennie. Egy olyan mondatban, ami jól érthető és ösztönző.

4. Hogyan beszélek?

Természetesen lényegretörően, lehetőleg röviden és hatásosan. Itt is nagyon fontos, hogy úgy ismerd a célcsoportodat, mint a tenyeredet. Tudd meg, rájuk milyen szavakkal lehet hatni, mi az a megfogalmazás, ami megadja a kulcsot ahhoz, hogy elérd őket! Beszélj úgy hozzájuk, mintha képzeletben kinyújtanád a kezed feléjük!

5. Mi a célom?

Evidensnek tűnik, ugye? Pedig nem biztos, hogy az. Gondold át, és fogalmazd meg magadnak egyetlen mondatban, hogy pontosan mit szeretnél, mit tegyenek a vevőid. Ismerjenek meg? Kövessenek be Instán és Facebookon? (Vagy Pinteresten pinneljenek?) Látogassanak el a weboldaladra, a blogodra? Vagy vásároljanak és vásároljanak? Mindegyik fontos, de egy hírlevélben koncentrálj egy célra, és tereld őket afelé! 

6. Engem mi érdekel?

Beszélj és írj úgy, ahogyan te szeretnél hallgatni és olvasni! Ha te magad is a rövid, lényegretörő üzeneteket részesíted előnyben, ne írj hosszú, egybefüggő bekezdéseket! Tipp: idézd fel, milyen jellegű és felépítésű újságcikkeket, híreket szoktál nemcsak elkezdeni, hanem végig is olvasni. Megvan? Próbáld meg ezt a stílust, témamegközelítést és terjedelmet visszaadni!

7. Mi az aktualitása a mondandómnak?

Lehet, hogy csak a heti blogcikkedet akarod megmutatni a vevőidnek, mégis törekedj arra, hogy legyen valamilyen aktuális színezete a dolognak! Nem muszáj feltétlenül ünnephez vagy az évszakhoz kötni. Kezdheted személyes aktualitással, vagy olyan, mindenkit érintő – és (lehetőleg) senki érzékenységét sem sértő – kérdés vagy probléma megfogalmazásával is, mint pl.: A minap, amikor végre belevágtam a fürdőszobám felújításába, szemet szúrt, hogy… Vagy: Te is olvastad a legújabb híreket a klímaváltozásról? 
Így teheted élőbbé a hírleved. 

8. Ugye nem túl hosszú, és elég színes?

Ez az a kérdés, ami manapság egyre fontosabb lesz. Mint említettem, az embereknek egyre kevesebb idejük van, így el kell érned, hogy ne csak megnyissák a hírleveledet az ütős és kihagyhatatlan tárgysornak köszönhetően. Fontos, hogy végig is olvassák, majd kattintsanak róla oda, ahova tereled a figyelmüket. Épp ezért kiemelten törekedj rá, hogy a hírleveled ne legyen túl hosszú, és tartalmazhat valami olyat is, ami színes, és még jobb, ha mozog. Szép felbontású képek, mini videók, GIF-ek, minden jöhet – de csak az, amit te is szívesen megnéznél.

 

Te milyen kérdéseket szoktál végiggondolni, mielőtt leülsz hírlevelet írni a vevőidnek? Gondolkodjunk együtt! Kérj személyes konzultációt (nem csak) a hírlevél írásáról itt! 

További bejegyzések

5G, a kommunikáció nem túl távoli jövője. De hova tartunk?

A mobilon zajló kommunikáció sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben, amióta az első (akkor még fél tégla méretű) kütyükkel kezdtünk babrálni.

A kommunikáció hajdanán még jóval szerényebb volt a mostani változathoz képest, főként a telefonálás volt az egyetlen funkció, amire használhattad a mobilodat, később vált csak elérhetővé a hangposta és az sms funkciók. Emellett nem volt ekkora készülék és kiegészítő kínálat sem, mint manapság, amikor egymást érve adják ki az újabb és újabb eszközcsodákat.

Olvasom tovább...

Mitől lesz hiteles a blog írás a közönséged számára?

Amikor meglátod ezt a két szót: blog írás, sok dolog ugrik be róla.

Valaki ír valamit. Az interneten. Többször egymás után. Lehet üzleti kommunikációs eszköz vagy hobbikellék. Vagy útinapló szemet gyönyörködtető, földi paradicsomokról. Kimért és hivatalos, esetleg könnyed és játékos. Kedélyeket borzoló, talán álomba ringató.

Olvasom tovább...

Hogyan válnak vállalkozásod hasznára a negatív Facebook vélemények?

A Facebook vélemények varázslatos bája abban rejlik, hogy ezekben bárki kedvére kifordulhat önmagából (vagy épphogy valódi önmagát adhatja), látszólag következmények nélkül. Ha jobban belegondolsz, itt egyfajta fejlődési tendencia fedezhető fel, mert 10 éve az emberek még a chat oldalakon, egy nicknév oltalmában tették meg ugyanezt.

Olvasom tovább...

  • Írta: Langmár Kommunikáció 2
  • 2019.05.28.
  • Marketing

Móka és kommunikáció a Könyv 2019 konferencián

Rengeteg kiváló ember gyűlt össze múlt szombaton a 2019-es Könyv konferencia rendezvényen, ahol az inspiráció, a kommunikáció és a marketing került fókuszba. Ha részt vettél az eseményen, számos érdekes előadással, kiváló szakemberekkel és vidám hangulattal találkozhattál.

Olvasom tovább...