Az online kommunikáció 5+1 trendje 2018-ban - Tippek értékesítési üzenetek, üzleti kommunikáció, szövegírás, hirdetések és hírlevelek írásához

Az online kommunikáció 5+1 trendje 2018-ban

Az online kommunikáció 5+1 trendje 2018-ban

Hogyan optimalizálható a legjobban az online kommunikáció 2018-ban? Milyen új trendeket kövess, és mi az, amire már nem érdemes túl sok időt fordítanod? Aki az online marketing világát ismeri, jól tudja, hogy ebben a szélsebesen változó üzletágban az első és legfontosabb, hogy jól informáltak legyünk. A 2018-as változásokról és előrejelzésekről alábbi összefoglalónkban olvashatsz.
 

1. Az online kommunikáció törzse: az e-mail marketing

Jelenleg 6,3 milliárd e-mail fiók van világszerte, ami 2021-re várhatóan 7,7 milliárdra fog növekedni. Az okostelefont használók száma eléri a 2,4 milliárdot, ami becslések szerint 6,1 milliárdra nő 2020-ra. Az e-mailek 56%-át jelenleg mobilon keresztül nyitják meg.
Ezekre a számokra érdemes odafigyelned online kommunikációdban, hiszen 2018-ban is folyamatos növekedésük várható. Az e-mail marketing használói elsősorban a kis- és középvállalkozások. Ha te is közéjük tartozol, akkor a szakadatlanul emelkedő növekedési ráták jól mutatják, hogy e-mail marketingeddel megéri kiemelten foglalkoznod a jövőben is. Emellett kifizetődő lesz vállalkozásod számára, ha weboldaladat mielőbb mobilnézetre is optimalizálod.

2. Az egyik legnagyobb változás, amit 2018 az online kommunikáció területén hoz

 Ez nem egy olyan trend, amit a marketinges önként elfogad, alkalmazkodva a piac változásaihoz. Ez az Európai Unió által elfogadott és 2018. május 25-ével hatályba lépő új jogszabály, mely egységes adatvédelmi szabályozást vezet be. A neve GDPR, és a természetes személyek adatait kezelő szervezetekre lesz érvényes. A fő alapelv, hogy adatkezelési tevékenységedet és online kommunikációdat az első pillanattól az adatok törléséig úgy kell végigvinned, hogy az a hatóságok felé is igazolható legyen. 

2018. május 25-től tehát a következőkre kell figyelned online kommunikációdban:

 a) a felhasználónak közvetlenül nyilatkoznia kell arról, hogy saját akaratából járul hozzá adatainak felhasználásához
b) biztosítanod kell az adatokhoz való hozzáférést és azok végleges törlésének lehetőségét
c) az adatgyűjtésnek indokoltnak kell lennie, ezért csak a legszükségesebb adatokat kérd el
d) vizsgáld felül címlistáidat: kerüld a vásárolt és automatikusan épített adatbázisokat, használj inkább konverziós lehetőségeket weboldaladon (pl. az adatokat ingyenes tartalomért cserébe kérd el)
Amennyiben nem tartod be a GDPR-t, jelentős büntetést szabhatnak ki rád, ami elérheti a 20 millió eurót vagy az árbevételed 4%-át.

3. Tartalommarketing, az online kommunikáció alapja

Továbbra is ez az a bázis, amire online marketingedet építheted. A felhasználók talán soha nem voltak még olyan tartaloméhesek, mint 2017-ben. Az újévben e tendencia növekedése várható, ezért szolgáld ki rajongóidat minél több minőégi és jól optimalizált szöveggel! Olvass erről többet online kommunikációról szóló írásainkban!

4. Az online marketing új üdvöskéje: az élő videó

 Ma már a videózáshoz szükséges eszközt mindenki a zsebében hordja. Az online marketing legújabb kedvence ezért nem más, mint az élő videó, ahol a márka mögött álló arc előtérbe léphet, és közvetlenül szólhat fogyasztóihoz. Ez nem egy egycsatornás rendszer, hiszen kommentben reagálhatnak nézőid. Sokkal emberibbé, megfoghatóbbá válsz, ha megmutatod magad, és így mesélsz legújabb termékedről. Jó, ha videóidat minden platformra optimalizálod és feliratozva is elérhetővé teszed, hiszen így mobilról menet közben is nyomon követhet közönséged. 

5. Elemezz, elemezz, elemezz!

 Nem, ez a trend mit sem változik 2018-ban, hiszen mára már mindenki tudja, hogy az adatok rejtik a siker kulcsát. Nem véletlen, hogy becslések szerint az adatok megfelelő felhasználása 2020-ra 9,4 milliárd dolláros üzletté növi ki magát a 2016-os 1,7 milliárdoshoz képest.
Az adatok birtokában ismerheted meg igazán a célközönségedet, és csak így tudsz testreszabott lehetőségeket kínálni nekik. Figyelj azonban arra, hogy május 25-től mindezt a megfelelő EU-s jogszabályokat betartva tedd!

+1 És beléptünk a SCI-FI világába

 Az AI, azaz a mesterséges intelligencia félelmetes iramban fejlődik. A legújabb fejlesztésekben az algoritmus már nem az embertől tanul, hanem saját magától, ami egy egészen új és eddig ismeretlen kaput nyit a megoldások széles tárháza felé.
Itt van rögtön a 2018-as év legerősebb trendeleme, a chatbot. Ez a chatprogramokon alapuló algoritmus minden információt megtanul és elment a felhasználókról. E tanulási folyamatnak köszönhetően automatikusan tud olyan ajánlatokat küldeni a potenciális vevőknek, amelyek egyeznek preferenciáikkal, így nem fogják kéretlen hirdetéseknek tekinteni őket. Automatizálja a márka és a fogyasztó közötti kapcsolatot, miközben építi is azt, és valódi márkahűséget gerjeszt. Ha szeretnél lépést tartani 2018-cal, mindenképp tájékozódj a mesterséges intelligencia világáról!
 
Szeretnél eladni a weboldaladon?
Gyere el az Értékesítési szövegírás tréningre, ahonnan kész szöveggel térsz haza.

 

További bejegyzések

Blogírás ötletek hónapról hónapra

Többet hozhat a rendszeres blogírás a fizetett reklámnál, mert szakértői státuszodat építed, és lojális követőket szerezhetsz vele. Ráadásul a Google-helyezéseddel is csodát tesz, mert a keresőmotor nagyra értékeli a frissülő, releváns tartalmakat. Egyetlen feltétellel. Ha rendszeresen csinálod, és legalább 1 évig kitartasz mellette. 
 
Vállalod a kihívást? Szuper! Akkor olvasd el hozzá ötleteinket, és a cikk végén egy kis letölthető ajándékkal is kedveskedni fogunk Neked. Kíváncsi vagy, mi az? Még ne görgess oda, mert a használatához kell ez az infó is!

Blogírás (legalább) havi egyszer – 12 tématippünk

Olvasom tovább...

Brandépítés lépésről lépésre

Fontos, hogy brandépítés esetén szem előtt tartsuk: a fogyasztónknak fogalma sincs arról, mit akarunk neki mutatni. Az egy dolog, hogy mit közvetítünk magunkról, az viszont egy másik, hogy mi áll össze ebből a fogyasztónk fejében rólunk. Márpedig a márkánk elsősorban az utóbbiból épül fel. Mindenki azt akarja, hogy szeressék a brandjét. Ehhez viszont hosszú, alaposan megfontolt út vezet, amihez most összeírtuk a legfontosabb lépéseket.

A brandépítés első lépései

Olvasom tovább...

Te kivonulsz a Facebookról?

Valósággá vált minden céges Facebook oldal rémálma: az új algoritmus a személyes tartalmakat részesíti előnyben a hírfolyamokon, és nagyjából véget vet az üzleti, média és brand megjelenítéseknek. Ezentúl inkább a nagybátyád kutyáját fogod látni, és nem a legfrissebb híreket vagy a kedvenc boltod akcióit.

A legnagyobb brazil újság, a Folha februárban bejelentette, hogy ezentúl megkerüli a közösségi média titánját, és több új hírt nem posztol a Facebookra. 

Merész lépés.

De mit tegyen az, aki felépített egy jól működő céges Facebook oldalt?

Olvasom tovább...

Kinek kell Instagram hirdetés?

Szeretnéd kibővíteni kampányaidat az Instagram hirdetés lehetőségeire is? Eleged van már abból, hogy a Facebook hirdetéseidet teszed ki folyton az Instagramra? Ha szeretnéd előzetes anyagi ráfordítás nélkül megtudni, vajon megéri-e neked ez az irány,  összeszedtünk hozzá pár tippet az alábbi bejegyzésben.
Ahhoz, hogy az Instagramon hirdess, nem neked, hanem a célközönségednek kell elsősorban Instagram fiókkal rendelkeznie. Az Insta hirdetéseket a Facebook fiókod hirdetéskezelőjében tudod beállítani. Sokkal jobban jársz azonban, ha Te is csinálsz magadnak egyet, hiszen így a hirdetésed kinézetét, eredményességét, statisztikáit is nyomon tudod követni.

Mikor éri meg a cégednek egy Instagram hirdetés?

Olvasom tovább...

Katt a gombra! Értékesítési szövegírás hatékony lezárással

Felszólítás a cselekvésre (call to action): így hívják azokat a webszövekbe „belevarrtˮ gombokat, amik nélkül az értékesítési szövegírás csupán öncélú kreatív játék lenne.
 
„Feliratkozom … letöltöm … kosárba teszem … még több infó … kifizetemˮ vagy egyéb cselekvések (akciók) nevei díszelegnek rajtuk. Meg az is előfordul, hogy a szöveg végén található, linkesített mondat vagy szókapcsolat szólít fel a szerző számára kívánatos cselekvésre.
 
Milyenek legyenek ezek a felhívások azért, hogy a célszemély valóban engedelmeskedjen és továbbkattintson?

Milyen a felszólító gombokra összpontosító értékesítési szövegírás?

Olvasom tovább...

SEO haladóknak: keresőoptimalizálás a RankBrain algoritmusra

Ha számodra se ismeretlen szó a „keresőoptimalizálás” (SEO), akkor valószínűleg arról is tudsz, hogy mindannyiunk kedvenc keresőrendszere egy olyan algoritmust (utasítássorozatot) használ a weboldalak rangorolására, ami több mint 200 összetevőből, úgynevezett „rangsorolási szignálból” áll.

Ezek közül a az egyik legfrissebb és legfontosabb a RankBrain. Hogyan kell eljárnod, ha azt szeretnéd, hogy ez a számítógépes „rangsoroló agy” szeresse a weboldaladat?

RankBrain keresőoptimalizálás lépésről lépésre

Olvasom tovább...